3 Ocak 2008 Perşembe

Baykalla Olmaz-Alev Coşkun

6 Ok'a Dayalı Büyük CHP ... Alev COŞKUN
" 22 Temmuz genel seçim sonuçları CHP içinde sarsıntı yarattı ve parti içinde bir hareket başlattı. Bu hareketin bugünden sonra durması da beklenmemelidir.
CHP'nin Mart 2008'de Büyük Kurultay'ı toplanacaktır. Şu anda 4 genel başkan adayı vardır, günler yaklaştıkça, CHP yönetimi de sertleşiyor, telaşlanıyor. Kimi yönetimler (örneğin Balıkesir, Milas, İzmir - Konak ilçesi gibi) görevden alınıyor.
Seçim sonuçlarından hiç de memnun olmayan Kemalist ve aydınlanmacı kesimde de CHP için bir değişim beklentisi var. Bu değişimi CHP'nin tabanı da istiyor, geniş halk kitleleri de istiyor.
Bu değişim hareketinin ana ekseni ne olmalıdır?.. Nasıl bir içeriği olmalıdır? CHP'nin yeniden güçlenmesi ve yeniden halk kitleleriyle bağlarının sağlamlaşması için ne yapmalıdır? Aday olan kişiler üzerinde durmak yerine ana felsefe üzerinde durmak daha yararlı olacaktır.
Ana eksen
Bu hareketin ana ekseni Mustafa Kemal 'in devrimci 6 oku olmalıdır. Uzun yıllardır CHP'nin üst yöneticileri tarafından unutulan Mustafa Kemal'in 6 oku yeniden temel eksen yapılmalıdır. Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve devrimcilik... İşte bu ilkeler, CHP'ye yeniden güç ve enerji verecektir.
Eğer böyle olursa, yeni genel başkanın liderliğinde yeni CHP, bu ilkeler etrafında yeniden kendine gelecektir.
Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet, 29 Ekim'de 84. yıldönümüne ulaşacaktır. Ama, Cumhuriyetin temel ilkeleri her geçen gün kemiriliyor, Türkiye Cumhuriyeti kuruluş temellerinden, kuruluş felsefesinden saptırılıyor ve uzaklaştırılıyor. İşte CHP'deki yeni değişim bu ana konuyu hiçbir zaman göz ardı etmemelidir. Atatürk Cumhuriyeti'ni korumanın temel yolu da 6 oka yeniden ve gerçek olarak inanmak ve uygulamaya sokmaktan geçer.
Hepsi bir oldu
Bugün Türk siyasal yaşamında Cumhuriyet karşıtları, Cumhuriyetin temel ilkelerini ve özellikle laiklik ilkesini içine sindiremeyenler, İslami yaşam biçimini Türk toplumuna dayatmak isteyenler, Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerinden rövanş almak niyetinde olanlar, özetle karşı devrimciler ve etnik temele dayalı bölücülük yapanlar bir oldular. Amaçları Atatürk'ün kurduğu laik Cumhuriyeti yıkmaktır.
Cumhuriyeti yıkmak isteyenler, demokrasinin kutsal değerlerinin arkasına sığınarak ve demokratlığı ön plana çıkararak bu eylemlerini sürdürüyorlar..
Ülkemizin bugün içinde bulunduğu koşullar Aydınlanma felsefesine inanan tüm Atatürkçülerin bir araya gelmesini gerektiriyor. Bu da işte büyük CHP demektir. Bölük pörçük mevzi cephelerle temel savaş kazanılamaz. Ulusal Bağımsızlık Savaşı'nda Mustafa Kemal herşeyden önce örgütlenmeye önem verdi. Önce çoban ateşleri gibi orada burada öbek öbek yanan Kuvayı Milliye'yi birleştirdi, büyük cephe oluşturdu..
Bugün, etkinliği sadece TBMM çatısı altında olan bir CHP vardır. Ne yazık ki Meclis'teki CHP grubunun duvarları arasına sıkışmış bir CHP vardır... Oysa CHP ile halk arasındaki duvarların yıkılması, CHP üst yönetiminin halk kitleleriyle kaynaşması gerekir.
Bunun yolu, bir adayda birleşmek, 6 oku temel almak ve büyük CHP'yi kurmaktan geçer..
Bütün Anadolu'daki örgüte yayılmış etkin kadın kolu ve gençlik kolu örgütü olmayan bir CHP hiçbir zaman % 20'leri geçemeyecektir.
Cumhuriyet bugün tehlikededir. Bu tehlikenin farkına varan büyük kitleler seçimlerden önce bir araya gelerek bir ay içinde Türk siyasal yaşamının en büyük dört mitingini yarattılar. Bu kitlesel eylem aslında dünya siyasal tarihine de geçti. Bu dinamik kitle, artık CHP'de değişim istiyor ve bu değişimin Atatürk ilkeleri etrafında olması gerekiyor.
CHP'nin asıl tabanı bu nitelikli ve devrimci kitledir. CHP bu kitlelerle, geniş halk kesimleriyle diyalog kurmalıdır.
CHP Meclis'teki CHP grubunun duvarlarına hapsedilmekten kurtarılmalıdır, Genel başkanıyla, merkez yönetim kuruluyla, tüm milletvekilleriyle, kadın kolları ve gençlik kollarıyla Anadolu'ya yayılmalıdır.
CHP'nin yeni genel başkan adayı, CHP ile halk arasında örülmüş bulunan duvarları yıkacağını, iktidara gelmek istediğini, 6 ok'a dayanacağını korkmadan açıklamalıdır.
CHP'de değişim isteyenlere önerimiz şudur; muhalefet dağınıklığı bırakmalıdır. Armudun sapı var, üzümün çöpü var denilmemeli, önce CHP tabanının kabul edeceği ortak aday üzerinde birleşilmelidir.
Kurultayın kazanılması köy ve mahallelerden başlayan delege seçimlerinin kazanılmasından başlar. İlçe ve il kongrelerinden geçerek kurultaya dayanır. Bu sürecin çok iyi yönetilmesi gerekir.
Sorun şudur:
Bizi kim yönetecek, Türkiye'ye kim yön verecek?..
AB mi? ABD mi?
Her gelen bize, biz sizin için çok güzel şeyler düşünüyoruz diyor.
Bir tarafta bütün dünyada, kabul edilen soykırım kararları.
Bir tarafta AB'de itilip kakılan bir Türkiye.
Artık yeni bir yol çizmenin zamanıdır. O yol da 6 okun yeniden gündeme getirilmesinden geçer. Bağımsız Türkiye'yi Türkler yönetecektir diye korkmadan açıklamaktan geçer. "
ALEV COŞKUN - CUMHURİYET

Hiç yorum yok: